
Goed werkgeverschap maakt bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering cruciaal

Geplaatst op 02 november 2016
Als werkgever ben je wettelijk verplicht goed voor je werknemers te zorgen. Een veilige werkplek is daar onderdeel van, maar daar houdt de zorgplicht zeker niet op. De aansprakelijkheid voor schade die werknemers oplopen tijdens hun werk, wordt steeds sneller bij de werkgever gelegd. Zelfs als de werkgever qua veiligheid op de werkvloer amper iets te verwijten valt. Hoe speel je daar op in als werkgever?
Talloze rechtszaken tussen werknemers en werkgevers hebben aangetoond dat de zorgplicht van bedrijven steeds verder wordt opgerekt. Een belangrijk element dat rechters in hun uitspraken betrekken is 'goed werkgeverschap'. Dat houdt in dat zelfs buiten de omschreven zorgplicht, werkgevers verantwoordelijk kunnen zijn voor hun werknemers.
Goed werkgeverschap gaat ook over verzekeringen
Hoewel goed werkgeverschap vaak wordt betrokken in arbeidsrechtelijke zaken, is er dus ook een verzekeringsdeel. Van een bedrijf wordt verwacht dat deze een 'behoorlijke verzekering' heeft afgesloten voor de werknemers. Specifiek gaat het om het risico op ongevallen die voorkomen bij activiteiten die in verband staan met het werk.
Waar moet je dan aan denken? Bijvoorbeeld een werknemer die een ongeval heeft tijdens een zakenreis. Als werkgever kun je moeilijk invloed uitoefenen op de omstandigheden tijdens de reis. Maar je kunt jezelf wel een goed werkgever tonen, door voor dergelijke situaties een ongevallenverzekering te sluiten.
Datzelfde principe geldt bijvoorbeeld ook voor personeelsuitjes. Een medewerker die een been breekt op de piste tijdens het jaarlijkse wintersportuitje, kan zijn werkgever aansprakelijk stellen voor de kosten die hij moet maken.
Welke aansprakelijkheidsverzekeringen heb je nodig als werkgever?
Voor het risico dat je werknemers lopen op een ongeval tijdens werktijd, sluit je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Meestal zijn ook beroepsziektes zoals RSI meeverzekerd voor medewerkers, stagiaires en uitzendkrachten. Als eigenaar van je bedrijf sta je overigens zelf ook op de polis.
De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt regelmatig verward met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Laatstgenoemde vergoedt de schade die voortkomt uit het (adviserend) werk dat je verricht en is niet van toepassing op eigen werknemers.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering combineren met verkeerspolis
Een medewerker die in het verkeer een ongeval krijgt, moet je bijverzekeren met een verkeersschadeverzekering. Als een werknemer onderweg is naar een klant en letsel oploopt bij een aanrijding, ben je als werkgever aansprakelijk voor de kosten van zijn herstel.
Het is daarbij overigens niet van belang of de werknemer in een auto zat. Ook voor fietsers en werknemers die het openbaar vervoer gebruiken tijdens werktijd ben je aansprakelijk. De dekking is meestal wereldwijd. Uitgesloten van dekking is het gewone woon-werkverkeer. Met de combinatie van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en verkeersschadeverzekering voldoe je als werkgever aan het goed werkgeverschap.